PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

06 iunie 2010

Completare la "O carte veche"

         Cred că alfabetul din carte este românesc. Nu o pot spune sută la sută pentru că nu sunt expert. Dar am găsit la wikipedia:
       "Alfabetul chirilic român este diferit de alfabetul chirilic moldovenesc folosit în  Republica Sovietică Socialistă Republica Sovietică Socialistă Autonomă Moldovenească (RASSM) începând cu anii 1930 şi, ulterior, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) şi în Transnistria. Acesta este de fapt o adaptare a alfabetului chirilic rusesc."
      Oare să fie atât de veche pentru că:
"trecerea de la folosirea alfabetului chirilic la cel cu litere latine s-a realizat treptat, prin alfabetul de tranziţie. Decretul de înlocuire a alfabetului chirilic cu cel latin a fost dat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1862."
Numai o expertiză la specialist ar putea să-i determine vechimea.

Tot la adresa de mai sus am găsit şi rugăciunea "Tatăl nostru".



4 comentarii:

  1. " De zioa cea infricoşate gândind suflete al mieu, pribegiaze aprinzinduţi candela ta, cu ount de lemn luminâinduo: ce nu şti cand va veni la tine glasul ce zice: iate Mirele.Vezi dar suflete al mieu ce nu durmitezi, şi vei remânea afare betând, ca ceale cinci Feate; ci cu pribegiare aşteapte, ca ce itâmpini pre Hs cu ount de lemn de oungere: şâţi va da ţie chemara cea Dumnezeiasche a meririi sale.
    Si acum. "

    Asta scrie in fotografie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Saw bolınız!"
    "On" pentru tema de acasa!!

    Pentru cei care nu ştiu, în ghilimele am scris mulţumesc şi nota 10, (sper că am scris bine).

    RăspundețiȘtergere