PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

13 iunie 2010

Odessa în flăcări- film artistic

     “Odessa în flăcări”, realizat în anul 1942, într-o coproducţie româno-italiană este consemnat în istoria cinematografiei europene şi nu numai, o capodoperă a genului. Despre el rămăseseră doar câteva cronici, unele consemnări, fotografii şi afişe.
       Având ca subiect drama refugiaţilor din Basarabia, în timpul celui de-al doilea război mondial, ca şi a ororilor comise de trupele NKVD filmul a fost interzis după ocuparea ţării de către Uniunea Sovietică, iar protagoniştii acestuia aruncaţi în închisori. Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate într-un cadru restrâns, mulţi ani “Odessa în flăcări” a figurat doar în registrul de evidenţă al arhivelor, apoi a dispărut din scripte. După decembrie 1989, unii cercetători în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigaţiile ducând la concluzia că ea a fost confiscată de “consilierii sovietici” din perioada ocupaţiei, după care a fost scoasă din evidenţe, de către Direcţia presei şi tipăriturilor, fosta cenzură. S-a mai descoperit că Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi “imperialiste”, duşmănoase “orânduirii socialiste”.
       Capodopera cinematografică aparţine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiţi ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiriţescu. “Odessa in flăcări” urma tradiţia inaugurată de primul mare film românesc din 1912, care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877.
     “Odessa în flăcări” este o pagină vibrantă de istorie, aratând lumii, în 1942, la Festivalul de la Veneţia– unde de altfel a câştigat Marele Premiu – ce înseamnă ocupaţia bolşevică şi teroarea stalinistă .Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Nici nu putea fi vorba să se dea în vileag drama Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, atâta vreme cât la Bucureşti se afla la putere un regim obedient Kremlinului.
via editura for you

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu