PACE VOUĂ! SHALOM ALEIHEM! SALAM ALEYKOM!

30 martie 2012

LEOLAM

Demuult de când am venit eu în Moineşti, mi-am dorit să văd cimitirul evreiesc. 
Mi s-a pus întrebarea "de ce?"  Am răspuns că poate era ceva ce nu văzusem până atunci sau poate cum mi s-a spus că în altă viaţă am fost jewish
Cine ştie? Doamne-Doamne. El e singurul care ştie!


Ieri am avut ocazia să vizitez cimitirul alături de doamna Joséphine Kohlenberg căreia îi mulţumesc.

Pozele pe care le-am făcut sunt din partea cimitirului unde sunt morminte vechi, unele de peste 300 de ani. 
  
Doamna Joséphine Kohlenberg a înfiinţat o fundaţie care îşi propune "PRESERVATION OF THE JEWISH CULTURE AND TRADITIONS OF MOINESTI, ROMANIA" 

Această fundaţie se numeşte "LEOLAM".(daţi click)

Cred că şi cu această iniţiativă a doamnei Joséphine Kohlenberg, Moineştiul va avea un punct de atracţie turistic şi se va auzi de el cum se aude şi datorită  Spitalului Municipal. Pentru cei care poate nu ştiu o contribuţie la promovarea  spitalului din oraşul nostru o are şi doamna Kohlenberg care a lucrat şi lucrează la proiecte pentru spital dar si pentru oraş. 

Ca o completare, de pe site-ul Primăriei Moineşti :
"Cimitirul Evreiesc atestă prezenţa evreilor în Moineşti începând cu anul 1740, atestare făcută pe baza inscripţiilor de pe unele pietre funerare din cimitir.
Astfel, pe o piatră tombală a rabinului Dov ben Iehuda este înscris anul 1740. Arhitectul E. Arnet, care a fost în anul 1960 la Moineşti, a descoperit în cimitir pietre funerare datând din anii 1748 si 1787. Existenţa cimitirului evreiesc este documentul cel mai autentic al existenţei şi continuităţii populaţiei evreieşti în această localitate."



 


Dacă vreţi să vedeţi poze mai deosebite şi din toată lumea intraţi pe blogul doamnei Kohlenberg "Your's future travels".

28 martie 2012

Miercurea fără cuvinte

Magnoliei îi dau florile
Mălinului frunzele
Miercurea fără cuvinte iniţiativa de la Carmen.
Să sperăm că nu va mai ninge că iar s-a răcit afară.

27 martie 2012

Cine poate ajuta!!!!!

Am primit următorul apel pe care am să-l redau în întregime! 

"Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom, o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ameteli .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei. Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam, daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
dumitru_gabriela31@yahoo.com"   

27 martie 1918



Despre manifestările de la Chişinău intraţi aici

26 martie 2012

Lunea pink

Şeful i-a zis:
- Crezi că poţi să vii sâmbătă la serviciu, ştiu că e weekend şi poate ai planuri, dar am nevoie de tine.
- Sigur, nici o problema, am zis, dar e posibil să întârzii, sâmbăta dupa cum ştii e un trafic infernal.
- OK, când crezi că o să ajungi?
- Luni!
de aici
iniţiativa pink monday karma police 

22 martie 2012

Când soarele era zeu

Aşa mi-a făcut google-ul traducerea la următoarea melodie!


Ce-am reuşit eu să înţeleg cu translate-ul cu google că este o formaţie folk-rock rusească care se numeşte "Melnitsa - Nevesta poloza" pe care o puteţi vedea în linkul pe care am să-l dau mai jos în care va fi şi traducerea melodiei de mai sus în engleză. 

Dacă sunt cunoscători de rusă, poate mă lămuresc: cum se numeşte formaţia şi despre ce film e vorba în melodie!  

Şi mi-a mai plăcut o melodie a acestei formaţii în care am înţeles că ar fi vorba despre"originile slave ale culturii ruse" iar la sfârşitul melodiei este un simbol care apare la multe popoare.


O aştept pe Ironicblonde să se însănătoşească.

O călătorie spirituală virtuală în post

21 martie 2012

Cele 4 legi ale spiritualităţii indiene

- Prima Lege: 
„Persoanele pe care le întâlnești sunt persoanele potrivite”. 
Cu alte cuvinte, nimeni nu intră în viața noastră din întâmplare; toate persoanele cu care interacționăm se află alături de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta să învățăm lecțiile de viață care apar și să continuăm drumul personal.
 
- A doua Lege: 
„Ceea ce ni se întâmplă este singurul lucru care ni se putea întâmpla”. 
Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce în viața noastră nu ar fi putut să se întâmple în alt mod (nici măcar detaliul cel mai nesemnificativ). Nu există „dacă aș fi făcut cutare lucru… s-ar fi produs alt cutare lucru…” NU. Toate și fiecare în parte dintre situațiile care se produc sunt perfecte, deși mintea și egoul nostru nu le acceptă.
 
- A treia Lege: 
„Orice moment în care se începe ceva este momentul corect”. 
Totul începe în momentul potrivit, nici înainte, nici după; când suntem pregătiți pentru ca un lucru nou să apară în viața noastră, exact atunci apare (începe).
 
- A patra Lege: 
„Când ceva se termină, se termină”. 
Dacă ceva a luat sfârșit în viața noastră, este pentru propria noastră evoluție, deci cel mai bine este să închidem capitolul și să mergem înainte îmbogățiți cu acea experiență.
 
Cred că nu este întâmplător că citești aceste rânduri acum; acest text ajunge la tine azi pentru că ești pregătit(ă) să înțelegi că „un fulg de zăpadă nu cade niciodată în locul greșit”.

20 martie 2012

Happy Nowrooz!!!

Anul Nou Persan

"Legenda plaseaza Nowruz acum 15000 de ani. Ferdowsi in Cartea Regilor (Shahnameh) mentioneaza legenda zoroastrica in care regele Jamshid ar fi salvat omenirea din ghearele iernii care ameninta sa ucida toate vietatile.

Avesta si alte scrieri ulterioare relateaza ca zoroastrii au imbunatatit in jurul anului 1725 i.e.n. vechiul calendar indo-iranian. Acesta era lunisolar, Anul lunar avea 354 de zile. O intercalare de o luna dupa fiecare treisprezece luni facea ca acest calendar sa coincida cu anotimpurile. Zarathustra, fondatorul religiei bune, astronom, a infiintat un observator astronomic si a reformat calendarul, introducand o intercalare de 11 zile, astfel incat anul sa aiba 365 de zile, 5 ore si o fractiune. Mai tarziu, calendarul a fost corectat, iar anul solar a fost calculat la 365 de zile, 5 ore, 48 de minute si 45,5 secunde. Anul incepea exact cu echinoctiul de primavara si nu mai era nevoie sa se adauge o zi la fiecare patru ani si nu mai era nevoie de an bisect.


Douasprezece secole mai tarziu, in 487 i.e.n,  Darius cel Mare din dinastia Ahemenida celebra Nowruz-ul in orasul sau nou construit - Persepolis. Era considerata o mare sarbatoare la care participau invitati din toate provinciile Imperiului Persan. Scene ale evenimentelor inca se pot observa pe basoreliefuri la Persepolis.
Dupa cucerirea Persepolisului de catre Alexandru cel Mare, dinastia ce a urmat, Partiana celebra de asemenea Nowrooz-ul, dar nu se cunosc foarte multe detalii in acest sens.

In timpul dinastiei Sassanide (224-651 e.n) ultima din perioada pre-islamica a istoriei Iranului, pregatirile pentru Nowruz incepeau cu 25 de zile inainte. In curtea regala de la Ctersiphon, se inaltau doisprezece piedestaluri din caramida, pentru fiecare luna a anului, pe care se plantau seminte de grau, orz, linte si alte boabe, care cresteau pana la festivitate. Regele venea sa salute audienta, iar Marele Preot al imperiului era primul care venea sa il intampine. Apoi urmau celelalte persoane. Fiecare om aducea un dar si primea de asemenea ceva. Audienta dura cinci zile, in fiecare zi se prezentau oamenii de o anumita profesie. In a sasea zi, regele ii primea pe membrii familiei regale si pe curteni. In a saisprezecea zi, pilonii cu verdeata erau indepartati si festivitatea se incheia.


De atunci, locuitorii din teritoriile Imperiului Persan, fie ca sunt zoroastrici, evrei, musulmani sau crestini au celebrat Nowruz-ul o data cu echinoctiul de primavara, pe 21 martie.


Dupa Revolutia Islamica, s-a incercat suprimarea acestei sarbatori deoarece a fost considerata o sarbatoare antica si pagana care distragea populatia de la adevaratele sarbatori islamice. Incercarea lor nu a avut succes. In Afghanistan sarbatoarea a fost interzisa de regimul taliban pana in 2001.


In zilele noastre ceremonia a fost simplificata. Pentru a simboliza renasterea naturii, in fiecare gospodarie se face curatenie generala de primavara si fiecare membru al familiei isi cumpara macar un obiect nou de imbracaminte. In ziua de Anul Nou, familia imbracata in haine noi incepe sarbatoarea de douasprezece zile cu vizitarea celor mai in varsta din familie, apoi restul familiei si in final prietenii. Cu zece zile inainte sunt plantate seminte pentru a avea plante tinere de Anul Nou.


In ultima zi de Miercuri a Anului, se sarbatoreste Miercurea Rosie
Chahârshanbe Sûrî, festivitatea focului care simbolizeaza victoria luminii asupra intunericului. Oamenii ies afara, aprind focuri si sar peste ele cantand un cantec traditional " Zardie man az to, sorkhie to az man" , care in sens figurativ inseamna "paloarea mea (durerea) sa fie la tine si puterea ta (a focului), sa fie la mine". In aceasta noapte, se obisnuieste sa se sparga si vase de lut pentru a alunga ghinionul si sa se faca zgomot cu linguri si tigai pentru a alunga spiritele rele.


De Nowruz, se aseaza o masa, pe care se pun obiecte simbolice, numite "Haft Sin" (sapte "s" ) . O interpretare a "Haft Sin" ar fi cele sapte planete care influenteaza destinul uman, iar daca pe masa se gasesc toate cele sapte elemente, familia ar atrage binecuvantarea planetelor si ar avea parte numai de fericire. Cele mai comune elemente prezente pe masa de Nowruz, sunt:
  • Sabzeh (verdeata)
  • Samanoo - o budinca facuta din germeni de grau care simbolizeaza abundenta . Este asociata cu zeita Anahita si este pregatita de femei care isi doresc copii.
  • Senjed - este un fruct uscat al unui arbore oleaginos si simbolizeaza dragostea.
  • Sir - usturoi, simbolizeaza medicina. Usturoiul era folosit de iranieni ca medicament si pentru a tine departe spiritele rele.
  • Sib - mere, simbolizand sanatatea si frumusetea.
  • Somaq - sumac sau otetar mirositor, un condiment rosu inchis simbolizand culoarea rasaritului.
  • Serkeh - otet, simbolizand varsta si rabdarea in analogie cu strugurii si cu transformarile prin care trec pana ajung otet. In perioada pre-islamica, vinul era prezent in toate ceremoniile religioase, dar dupa cucerirea Persiei de catre arabi acesta a fost inlocuit cu otet, deoarece alcoolul este interzis in Islam.
  • Sonbol - zambila, parfumata si colorata, simbolizand venirea primaverii. In antichitate, intruchipa doua zeitati - Khordad si Amurdad
  • Sekkeh - monede, simbolizand bogatia si prosperitatea, in antichitate asociate cu zeul Sharivar
Pe masa se mai gasesc si o carte sfanta (Coran, Biblia, Torra sau Avesta) , o oglinda - ca simbol al curateniei si onestitatii , lumanari - pentru iluminare si fericire , apa de trandafir despre care se presupunea ca ar avea proprietati magice , un vas cu apa si un pestisor auriu - simbolizand viata , un ceas si  oua pictate similare celor pe care noi le avem de Paste pentru fertilitate.
Masa, atat de frumos asezata, simbolizeaza Mesajul si Mesagerul, lumina, intelepciune, caldura, viata, dragoste, bucurie, belsug si natura. De fapt, este un omagiu adus Divinitatii pentru toate darurile pe care le primim.

Membrii familiei se aduna in jurul mesei si asteapta cu nerabdare anuntul orei exacte a echinoctiului de primavara la radio sau tv. Cei mai in varsta ofera daruri celor mai tineri. Apoi urmeaza vizitele la rude si prieteni. In Iran, vizitele sunt reciproce.

La masa de familie se servesc feluri de mancare traditionale ca Sabzi Polo  si peste, Kookoo Sabzi  , Aash-e Reshteh Dolmeh Barg .

Aceasta sarbatoare dureaza aproape doua saptamani. In dimineata celei de a treisprezecea zi, se organizeaza un picnic, "sizdeh bedar" = treisprezece afara . Orasele si satele devin pustii, deoarece toti locuitorii isi petrec ziua la padure sau la munte, langa lacuri si rauri. Oamenii canta, danseaza si se bucura.

In 2009, la Abu Dhabi , Nowruz a fost inclus in lista UNESCO a Mostenirilor Culturale Intangibile ale umanitatii. Ca raspuns al acestei aprecieri, Iranul a lansat o editie filatelica cu ocazia primei celebrari internationale a Anului Nou Persan la Teheran, in 2010."

Articolul e luat de aici.

19 martie 2012

Pentru Claudia

"E clar că fiecare îşi are propria călătorie cu încercările aferente. De cele mai multe ori, chiar şi când cel de lângă tine suferă, nu are nevoie de sfaturi şi cu atât mai puţin de critici. Uneori nu poţi interveni şi nici nu ar ajuta prea mult să o faci. Dar poţi să iubeşti, să-i asiguri pe cei de lângă tine că eşti acolo orice ar alege, în timp ce le dai spaţiu şi le permiţi să-şi desăvârşească experienţa umană."
Nico Svârlefus 

Ştie ea de ce!!!

18 martie 2012

Cugetare

"Dacă vei şti să-l pui pe Dumnezeu în tot ce faci, îl vei regăsi în toate câte ţi se vor întâmpla."
                                                               Vladimir Ghika

17 martie 2012

"SÂMBĂTA CU AMINTIRI" 30

Vă mai aduceţi aminte de desenele de pe pereţii de la "grădi"?

16 martie 2012

SIMBOLURILE DACICE

Pentru că ieri am postat clipuleţul despre simbolul swasticii în lume, azi voi posta un film documentar pe care l-am văzut la karmapolice şi în care vedem că pe lângă alte simboluri, strămoşii noştri foloseau şi swastica.

13 martie 2012

Tratament pentru dureri de oase =))

Dacă vreţi să citiţi ceva haios intraţi pe linkul "tratament pentru dureri de oase scris de  mixy. E prea tare ca să povestesc ce scrie. 
Intraţi şi citiţi!!!!  
Nu mă pot abţine =))

12 martie 2012

Lunea pink

Într-o zi soţul vine de la serviciu şi nu poate băga maşina în garaj deoarece pe aleea spre garaj erau trântite bicicletele copiilor. Dă să bage bicicletele în garaj şi găseşte jeep-ul sotiei deschis şi câinele plin de noroi întins pe banchetă din spate. Nedumerit, intră în curtea interioara unde vede copiii într-o baltă de noroi, piscina şi ea murdară, copiii se stropeau cu furtunul. Îngrijorat, intră în bucătărie nu fără a observa că geamul de la uşă era plin cu pălmuţe de ciocolată, clanţa îmbrăcată în felii de şuncă şi gaura cheii înfundată cu un cârnat. În bucătărie curgea apa, frigiderul era deschis şi conţinutul lui vărsat pe podea, farfurii şi pahare murdare peste tot. Pe masă o baltă de suc, muştele roiau pe masă. Pe jos nu se putea călca altfel, decât pe mâncarea căţelului sau în conţinutul borcanelor de murături. Panicat si alb la faţă, începe să îşi caute soţia prin toată casa. Era un vacarm de nedescris - televizorul şi computerul erau date la maximum.
Intră în baie unde prosoapele pluteau pe podea într-o baltă de apă şi sulurile de hârtie igienică erau derulate prin cuier, prin cadă şi pe mânerul de la uşă.
În sfârşit îşi găseşte soţia în ultimul dormitor relaxată cu o mască pe faţă, bigudiuri în păr. Citea o revista şi asculta muzică cu căştile pe urechi. Cu un ultim efort, o întreabă ce s-a întâmplat. Ea îi răspunde:
   - Îţi aduci aminte când te întorceai acasă şi mă întrebai ce am făcut toată ziua ???
Ei bine... azi n -am făcut nimic !!!! "
 
de pe e.mail
 
lunea pink a pornit de la karma police 
 

11 martie 2012

Unde să mă duc?

Este o priceasnă interpretată de soprana Camelia Ţârlea şi face parte din cd-ul "Aşa vorbeşte Domnul Slavei", Pricesne şi cântări bisericeşti.

Pentru a afla mai multe despre soprană intraţi pe site-ul ei http://www.cameliatarlea.ro/.



Am descărcat priceasna cu acordul ei pe trilulilu, iar clipul l-am realizat acum cu fotografii pe care le-am făcut astă vară la Mănăstirea Dervent, Peştera Sfântului Andrei şi Mănăstirea Techirghiol. 

 

10 martie 2012

Жанна Бичевская - Поручик Галицын

  Janna Bicewskaya - Locotenent Galiţîn (traducere cu Google)
Ce zice pe acolo nu ştiu că nu am făcut rusa, dar îmi place melodia, dar şi picturile prezentate în clip.
Tot cu ajutorul lui Google traducere: "Pictura - Isaac Levitan".

09 martie 2012

Bărbate azi ai voie.......

....."Să bei câte beri vrei (40 de pahare). Să te joci pe calculator cât doreşti. Să îţi arunci hainele pe unde apuci. Să te uiţi la meci cu băieţii. Să laşi vasele nespălate. Să faci... ce vrei. Toate astea pentru că de mâine, totul va reveni la normal!"
 de la Iulisa
 
Dacă mai aveţi idei ce ar mai putea să facă bărbaţii azi completaţi!
Dar nu să facă chiar tot ce vrea! Nuuuu!!!

08 martie 2012

''Purim Sameah !''

Cu întârziere fac şi eu această urare!!!!!


Despre sărbătoare citiţi aici.

 Specific pentru această sărbătoare sunt "buzunarele lui Haman".
Iar pentru noi mâine sunt măcinicii (eu aşa le zic), pe care i-am pregătit din seara asta dar îi mănânc mâine. 

Povestea unui înger

A fost odată un bebeluş încă nenăscut. Acesta fusese conceput cu săptămâni în urmă şi trăia de atunci în pântecele mamei sale. Se simţea bine în acel loc minunat şi creştea în fiecare zi din ce în ce mai mare. Vorbea zilnic cu Dumnezeu şi învăţa foarte multe lucruri de la El. Trăia, parcă, într-un balon plin cu apă înăuntrul unei fiinţe vii. Într-o bună zi, el a simţit că balonul de apă în care locuia s-a spart, iar apa care îi oferise confort în tot acest timp, a început să se reverse. S-a speriat atunci foarte tare, aşa că l-a întrebat imediat pe Dumnezeu:
- Doamne, spune-mi, te rog, ce se întâmplă cu mine?
- A sosit vremea, fiule, să te trimit pe pământ, i-a răspuns Dumnezeu.
- Vai, Doamne! a spus atunci bebeluşul, spune-mi, te rog, cum mă voi descurca acolo, fiind atât de mic şi neajutorat?
Dumnezeu i-a răspuns:
- Tu nu ai de ce să te temi, fiule. Dintre toţi îngerii care trăiesc pe pământ, Eu am ales unul pentru tine. Acest înger te va aştepta şi va avea grijă de tine.
- Dar, oare, mă voi descurca acolo, Doamne? Aici în Rai cu Tine, eu nu făceam nimic altceva decât să cânt şi să zâmbesc, iar acest lucru era destul pentru a fi fericit.
- De acum înainte, o să-ţi fie şi mai bine, a continuat Dumnezeu. Îngerul tău va cânta pentru tine, iar tu vei zâmbi în fiecare zi şi vei simţi iubirea îngerului tău. Vei vedea că aceste lucruri te vor face şi mai fericit.
- Cum voi putea înţelege când oamenii vor vorbi cu mine, dacă nu ştiu limba pe care o vorbesc ei?
- Să nu-ţi fie frică, fiule. Îngerul tău de pe pământ îţi va spune cele mai frumoase şi mai dulci cuvinte pe care le vei auzi vreodată. Cu multă răbdare şi grijă, îngerul tău te va învăţa să vorbeşti.
- Spune-mi, te rog, Doamne, ce trebuie să fac când voi dori să vorbesc cu tine?
- Îngerul tău îţi va împreuna mâinile şi te va învăţa să te rogi.
- Am auzit că pe pământ sunt foarte mulţi oameni răi. Cine mă va proteja?
- Îngerul tău te va apăra, chiar dacă acest lucru va însemna să-şi rişte viaţa.
- Dar eu voi fi întotdeauna supărat pentru că nu Te voi mai putea vedea…
- Îngerul tău îţi va vorbi întotdeauna de Mine şi te va învăţa felul prin care tu vei veni la Mine, cu toate că Eu voi fi întotdeauna în preajma ta.
În acel moment se făcu o linişte deplină în Rai. Vocile de pe pământ începeau să se audă din ce în ce mai tare. Simţind aceste lucruri, micuţul a întrebat atunci în grabă, dar cu o voce blândă:
- Oh, Doamne! Dacă a venit vremea să plec acum de lângă Tine, te rog, să-mi spui numele îngerului meu!
- Numele îngerului tău nu are nicio importanţă, dar tu vei numi acest înger… Mama!

de aici

Despre ziua femeii sau a mamei citiţi aici


Dar trebuie să fiu şi eu în rândul lumii că de când ştiu ziua asta am serbat-o şi ca ziua mamei de aceea de când m-am trezit numai melodia asta o am în cap şi după cum îi spuneam şi lui FJ13 pe facebook m-a făcut să dau puţină "apă la bobocei" Cred că ştiţi ce înseamnă!!!! :((

PRICHINDEL - DE ZIUA TA, MAMICO
    
  Asculta  mai multe  audio   pop

La mulţi ani domnişoarelor şi doamnelor!!!

07 martie 2012

Învăţăturile unui călugăr


"Şi vine o vreme când înţelegi că nu e necesar să te zbaţi, că totul se întâmplă de la sine, înţelegi ca viaţa curge lin, nu este o strădanie."

"In aceasta lume complicata in care traim, am intalnit zilele trecute un calugar ortodox de 85 de ani, considerat a avea har conform terminologiei utilizata de confratii sai.

L-am intrebat cum se produc vindecarile, ce se intampla cand cineva vine la el.
”Eu, omul nu ma gandesc ca as avea ceva de facut, eu ma deschid si las Sfantul Duh sa curga prin mine. Nu intreb niciodata omul de ce a venit la mine, ce problema are, ii simt doar sufletul cat de greu ii este, si apoi ma rog. Atat fac, ma rog impreuna cu el. Si ii spun ca este o mare bucurie atunci cand doi se strang in numele Lui ca atunci si El este cu noi. Pentru mine este o binecuvantare cand cineva imi deschide usa chiliei. Eu nu privesc omul intrand la mine ci pe Dumnezeu in om patrunzand in chilie.
La sfarsit simt cum omul este mai usor, mai senin. Eu nu trebuie sa stiu ce greutate purta el, Dumnezeu stie, imi pastrez doar sufletul deschis si ma rog din toata inima mea. Deci totul este rugaciunea noastra catre Dumnezeu, uneori ii tin mainile in ale mele, alteori le pun pe crestetul capului. Uneori simt ca este nevoie sa mai vina, alteori stiu ca lucrarea s-a facut. Si miracolul pentru mine nu il numesc vindecare, il numesc trezirea omului in Dumnezeu.”

L-am intrebat de ce intr-o multime agitata, tensionata, nervoasa imi era mai greu sa ma rog si mi-a raspuns :
 “Atat timp cat il privesti pe Dumnezeu ca fiind in afara ta, o sa si gasesti motive tot in afara ta. Cauza nu sunt cei din jur ci cum il privesti tu pe Dumnezeu. Daca ai credinta nestramutata ca El este in tine, realizezi ca nimeni nu poate sta intre tine si Dumnezeu. Ca sa te rogi cobori in tine, inchizi ochii si in inima ta o sa gasesti linistea. Acolo te asteapta Dumnezeu. Mintea este prima care fie se deschide si prin gandurile tale ii lasa pe El sa se manifeste in tine, sau tot mintea este cea care te impiedica. Mintea tese labirinturi si uneori se pierde in propria ei tesatura. Daca lasi iubirea din inima ta sa iti scalde mintea, o sa vezi cum gandurile tale isi gasesc singure drumul catre Cer.


L-am intrebat de ce se agitau, se luptau oamenii ca sa ajunga sa ia Lumina:
 ”Te lupti sa ajungi mai aproape de Dumnezeu cand ai o teama in tine, o neliniste, o indoiala in ceea ce priveste relatia ta cu Dumnezeu. Atunci intotdeauna gasesti ca mai ai ceva de facut, nu ai facut destul, mai exista inca si acel ceva o sa iti aduca apropierea, si cauti si cauti neincetat. Dar daca te opresti din zbucium, din framantare, din cautare, iti dai voie sa il descoperi in tine. Poti trai o intreaga viata preocupat sa il cauti in afara ta, dar nu cauti unde trebuie. Lupta exterioara este un semn al luptei din sufletul acelor oameni, aspiratia lor, nazuinta lor, cautarea lor, si acela e modul in care o reflecta.”

L-am intrebat cum dupa ore petrecute in picioare, intr-o pozitie in care nu puteai nici sa te intorci, el nu dadea nici un semn de oboseala si nu numai aceasta, in jurul lui oamenii erau foarte linistiti, calmi. Raspandea o vibratie de pace in jur care linstea multimea.
“Oboseala vine din lupta fiintei cu viata. Cand te opui vietii, judecand, criticand, maniindu-te, pierzi viata din tine si obosesti, si este si normal pentru ca mergi contra curentului. Iubirea, este curgerea vietii. Pacea, linistea, se obtin cand lasi viata sa curga prin tine si nu mai opui rezistenta la ceva”.
Si m-a intrebat:”ai obosit vreodata in timp ce te bucurai, in timp ce iubeai, in timp ce te rugai? Atunci te lasai purtata de curgerea vietii, nu opuneai rezistenta. Atunci te deschideai prin inima. Obosesti cand cauti cu mintea, inima nu te oboseste vreodata. Si mintea cauta neincetat, mereu gaseste altceva de care sa se agate, dar in esenta mintea isi cauta linistea.
Deci lupta nu este intre noi si cei din jur, sau intamplarile din viata, ci este intre noi si noi, acea lupta interioara este cea care epuizeaza.”

L-am intrebat cum poti sa iesi din aceasta zbatere, pendulare:
 “Nu trebuie sa te zbati ca sa iesi, pentru ca te afunzi si mai rau. Si vine o vreme cand intelegi ca nu e necesar sa te zbati, ca totul se intampla de la sine, intelegi ca viata curge lin, nu este o stradanie. Lupta are loc pana cand se coboara aceasta intelegere, aceasta pace. Nu fugi dupa Dumnezeu, stai linistit si lasa-l sa se exprime prin tine”.

L-am intrebat cum a ajuns el la aceasta stare de pace, in opinia mea de iluminare, si mi-a spus ca s-a rugat catre Dumnezeu sa il lumineze ca sa poata darui la cei din jur, dintr-o credinta ferma ca cererea sa este auzita si indeplinita, si apoi s-a lasat purtat de valurile vietii, s-a deschis si i-au venit rugaciunile pe care le simtea cu sufletul. Nu s-a indoit nici un moment si rugamintea sa la Dumnezeu era sa ii dea acest har de a darui atat timp cat traieste pe acest pamant. Acesta considera ca fiind cea mai mare binecuvantare, bogatia inimii.

I-am spus ca in opinia mea biserica s-a indepartat de credinciosi, a pierdut legatura, si intr-un fel a interupt legatura intre Cer si Pamant, in conditiile in care ei aveau puterea sa o consolideze.
“Biserica este o institutie alcatuita tot din oameni. Si omul s-a indepartat de aproapele sau. Si aceasta din teama. Teama de a nu se pierde invataturile, de a le pastra nealterate, din frica aceasta si-au concentrat atentia doar pe invatatura si au uitat de ce este mai important-cei carora li s-a adresat Christos prin invataturile sale. Iisus nu a vorbit ascuns, doar Apostolilor, el a iesit in lume. Dar si in Biserica sunt oameni si oameni.
Ce poti face tu ca om este sa studiezi Cuvantul Intemeietorului, sa il simti, sa citesti si sa alegi acele rugaciuni pe care le simti cu Sufletul, pentru ca daca doar le rostesti fara suflet, ele sunt doar sunete goale. Prin rugaciune omul se inalta prin Cuvant care este fapta, prin gand si prin traire. Acestea trei trebuie sa mearga impreuna ca sa te inalte. Nu e datoria noastra sa ii judecam pe semenii nostri, asa scrie si in carti sa nu judecam, noi folosim piatra de temelie, invatatura si ne gasim singuri calea prin care vorbim cu Dumnezeu.”

Mi-a spus ca este foarte important sa ascult tacerea.
”Cauta tacerea, nu urmari sirul cuvintelor mele, asculta-l pe Dumnezeu in tacerea mea.”
Si de cate ori se oprea din vorbit, stateam cu ochii inchisi si auzeam, simteam sunetul unui falfait de aripi, si vedeam ca un glob imens de lumina deasupra capului lui.

Aceasta fiinta se adresa cu un respect deosebit pentru toti cei din jur, cu veneratie, l-am intrebat ce simte el cand vorbeste cu un om:
“Eu cand vorbesc cu un om, il privesc pe Sfantul Duh in el. Sa fii lipsit de respect la adresa unui om este ca si cum ai fi lipsit de respect in fata tronului lui Dumnezeu. Nu e suficient sa il vezi pe Dumnezeu  intr-un inger sau in Fiul Sau, uita-te in jur si descopera-l aici.
Rosteste fiecare cuvant cu respect, rar, nu te grabi sa vorbesti. Cuvintele sunt alcatuite din Duhul Sfant, si cand vorbesti cu un om, vorbeste rar si cu respect, stiind ca in acel moment Duhul Sfant se manifesta prin tine in lume. Lasa ca fiecare cuvant sa vina din sufletul tau, simte-l inainte sa il rostesti, doar asa el va atinge sufletul celui caruia i te adresezi. Ceea ce spui tu daca este lipsit de lumina sufletului tau va trece intr-un cotlon al mintii, si mintea va uita, daca ceea ce rostesti vine din suflet, acel om va pastra in sufletul lui nu ceea ce eu sau tu am rostit, ci amintirea bucuriei sufletului lui.”

La plecare doream din suflet sa ii daruiesc ceva, nu stiam ce, ma framantam, si mi-a raspuns la intrebarea mea nespusa spunandu-mi sa fac asupra lui semnul crucii si sa il binecuvantez. Ma gandeam cum pot eu omul sa fac acest gest asupra lui aflat parca in aceasta lume dar neapartinand ei si mi-a explicat: ”cand faci ceva cu toata inima lasi puterea celesta a Sfantului Duh sa coboare prin tine, omul nu binecuvanteaza cu puterea omului ci cu cea a Duhului, si in fata Sa toti suntem egali.”

Fiintele iluminate pasesc printre noi, nestiuti, simpli, se simte doar adierea lumilor celeste la trecerea lor prin viata noastra.

Viseaza ca si cum ai trai vesnic, dar traieste ca si cum ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Acest articol l-am găsit pe mai multe bloguri, dar aici se menţionează sursa. 

06 martie 2012

Cugetări

Transformarea reală şi deschiderea inimii sunt posibile doar în momentul în care lăsăm să fie, nu ne mai opunem, nu mai analizăm, ci aşteptăm, tăcuţi şi răbdători să primim binecuvântarea oricărei experienţe. Căci cu cât ne zbatem mai mult, cu atât ne afundăm mai tare în frică şi iluzie. Cu cât avem mai multă încredere în fiecare moment, cu atât suntem mai aproape de înţelegerea profundă a rolului divin pe care fiecare experienţă îl are în viaţa noastră. Ce zici? Poţi să priveşti cu iubire şi încredere toate experienţele acestei zile?
 
Invidia nu are legatură cu cel spre care este îndreptată ci cu cel a cărui sursă este. Invidia este expresia fricii şi neîncrederii în sine. Te smulge din viaţa ta şi te aruncă în viaţa altuia, te lipseşte de putere şi te ţine departe de succes. În schimb, admiraţia îţi dă putere, te ridică, îţi sporeşte încrederea şi entuziasmul, te inspiră să-ţi creezi viaţa frumos, în acord cu sinele tău înalt. 
Nicoleta Svârlefus
 

05 martie 2012

"Otrava din capsule"

De văzut această emisiune "În premieră" şi cred că de dat mai departe.
Nu ştiu ce ar putea mai fi de comentat.
Cred că numai Doamne-Doamne ne poate apăra împotriva acestor "oameni" care atentează la sănătatea noastră!

Lunea pink and a cup of coffee



foto
Pink monday vrea sa ne-o facă karmapolice.

03 martie 2012

"SÂMBĂTA CU AMINTIRI" 29

O plimbare prin Ploieşti (de astă toamnă)

     "ASTĂZI ESTE POMENIREA MORŢILOR, LA ÎNCEPUTUL POSTULUI MARE. AM RUGĂMINTEA LA VOI SĂ DISTRIBUIŢI ACEASTĂ IMAGINE, SĂ ÎMPĂRŢIM ACEASTĂ LUMÂNARE CARE AŞ DORI SĂ FIE DE SUFLETELE CELOR PLECAŢI PREA DEVREME DINTRE NOI..DUMNEZEU SĂ LE IERTE PĂCATELE ŞI SĂ LE UŞUREZE CALEA PĂCATELOR SPRE MÂNTUIRE. DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE !"
 de aici.
Ca o completare a mea "să fie de sufletele tuturor celor adormiţi, ştiuţi sau neştiuţi".  

02 martie 2012

Un sfânt contemporan

"Monseniorul Vladimir Ghika- principe român cu profunde rădăcini ortodoxe, educat în spirit protestant şi devenit preot catolic şi misionar al Sfântului Scaun de la Vatican. Poate singurul preot din lume care încă din perioada interbelică, precursor al ecumenismului, a avut permisiunea şi ocazia de a oficia în ambele rituri, cel catolic al confesiunii sale alese şi cel bizantin, ortodox, al familiei şi originii sale." 

Întrebat de ce s-a făcut catolic, Monseniorul Ghika a răspuns: "ca să devin mai bun ortodox"

"Patru filme, numite "Monseniorul Ghika. Un sfânt contemporan" au fost realizate în perioada 2005-2006 de Studiourile B1TV şi au fost transmise pe postul de televiziune cu acelaşi nume în perioada mai-iulie 2006" şi  le puteţi vedea aici.
În secţiunea video a site-ului veţi mai găsi şi alte filme, interviuri despre Monseniorul Vladimir Ghika.

Pe site pe lângă alte scrieri veţi găsi şi cartea "Gânduri pentru zilele ce vin" (Pensées pour la suite des jours) editată în 1962 şi tradusă de Doina Cornea. "Este o culegere de maxime, cugetări, reflecţii filozofice şi religioase, asemenea moraliştilor francezi (bucăţele de hârtie pe care îşi nota gândurile, rodul frământărilor lăuntrice, al rugăciunii şi al meditaţiilor) din perioada 1923-1931."

Despre beatificarea şi canonizarea Monseniorului Vladimir Ghika citiţi aici.

01 martie 2012

Azi sunt "antiprimăvara"

Tudor Gheorghe - Antiprimavara
    
  Asculta  mai multe  audio   diverse

Chiar dacă azi e 1 Martie, nu mă pot bucura de primăvară. 
În primul rând că acest sfârşit de lună mi-a adus o mare tristeţe şi anume o bună prietenă a plecat la Doamne-Doamne. 
În al doilea rând că afară e zăpadă, balcoanele mele sunt pline cu zăpada pe care trebuie s-o curăţ, chiar mai şi fulguieşte. 
În al treilea rând că acum am venit de la dentist, sunt anesteziată pe o parte şi acum încep să mă dezmorţesc!

"Breee" vorba cuiva din blogosferă, cum vreţi să fiu veselă când "atâta iarnă e în mine"!!!! 
Mă uit la Mircea Badea poate mă mai înveselesc un pic!

Parcă văd că primăvara va fi ca în ultimii ani într-o zi şi vine vara!

Update: karmapolice la comentarii mi-adat un sfat să mă înveselesc!
Aşa că ofer la toată lumea care mă vizitează mărţişoare! Şi mie că-mi plac!
  foto